Diecézny misijný seminár v Žiline
Redemptoris Mater
Menu

Kňazská vysviacka Petra a Lovra - Lovrova primičná omša v Žiline

19. June 2020 - Autor: Raul Pajić

V sobotu trinásteho júna 2020 sme boli svedkami zázračného konania, ktoré Boh robí v dejinách ľudí. V kostole Sedembolestnej Panny Márie na Vlčincoch v Žiline náš biskup, otec Tomáš Galis vysvätil na kňazov Petra Both a Lovra Volfa z nášho seminára, ako aj Martina Maliniaka, Lukáša Urbaníka z Kňazského seminára sv. Gorazda v Nitre, v ktorom bol formovaný aj novovysvätený diakon Miloš Kadaš.

Otec biskup viac krát opakoval dôležitosť vášne pre Krista ako svetla, ktoré ukazuje cestu pre povolanie kresťana. Tiež hovoril aj o dvoch druhoch lásky, ľudskej láske, ktorou dokážeme niekoho mať radi len po určitý bod, a Božej láske, ktorou nás miluje bezpodmienečne.

Biskup po svätení udelil novokňazom ich prvé kaplánske služby. Lovro od prvého júna bude kaplánom vo farnosti Božieho milosrdenstva na Hájiku. Avšak Marek Zawojski, ktorý tam posledné štyri roky pôsobil ako kaplán sa stane novým špirituálom nášho seminára. Petr bol pridelený na službu do farnosti Vrútky.

Po vysviacke sme pokračovali pohostením a oslavou v spoločnosti rodiny a priateľov novokňazov, otca biskupa, početných kňazov a bratov zo spoločenstiev.

Na konci dňa sme, ako to povedala Lovrova mama, zažili spojenie neba i zeme, Lovrovu primičnú Eucharistiu s druhým žilinským spoločenstvom. Bola to osobitná radosť vidieť spolu pri oltári troch kňazov z nášho seminára, Marka, Lovra a Petra. Lovro sa v homílii obzrel na svoje dejiny a na zázraky, ktoré Boh učinil v jeho živote keď otvoril preňho červené more a vyviedol ho zo slepej uličky, života bez zmyslu.

V nedeľu sme vo farnosti Dobrého pastiera na Solinkách, v ktorej Lovro vykonával svoju diakonskú službu, slávili Lovrovu primičnú omšu.

Sme vďační za dar života a povolania týchto našich bratov, aj za takýto konkrétny znak, ktorý je smerovníkom v našich životoch.

Vďačíme aj pánovi farárovi Dušanovi za jeho neuveriteľnú štedrosť a pomoc pri usporiadaní tejto oslavy, ako aj všetkým farníkom a ostatným, ktorí akýmkoľvek spôsobom pomohli pri uskutočňovaní tejto veľkej udalosti.