Diecézny misijný seminár v Žiline
Redemptoris Mater
Menu

Dvadsiate výročie biskupskej vysviacky Mons. Tomáša Galisa

22. September 2019 - Autor: Raul Pajić

Dňa 23. septembra 2019 sme v Žilinskej katedrále Najsvätejšej Trojice oslávili dvadsiate výročie biskupskej vysviacky nášho biskupa Mons. Tomáša Galisa.

Na Eucharistii, Žilinskí kňazi, diecézni seminaristi a ľud ďakovali Pánovi za dar života a dar služby nášho biskupa. V homílii generálny vikár Mons. Marek Hriadel hovoril o úlohe biskupa a jeho charizmách v prospech Božieho ľudu, zdôraznil dôležitosť biskupskej charizmy zjednocovania, o ktorej bolo povedané, že je nevyhnutne prítomna v každom biskupovi, pretože on je viditeľným znakom jednoty.

J. E. Mons. Tomáš Galis sa narodil 22. Decembra 1950 v Seliciach, okres Šaľa. Kňazské svätenie prijal 6. júna 1976 v Dóme sv. Martina v Bratislave z rúk Mons. Júliusa Gábriša. Bol kaplánom v Hriňovej, v Breze a pôsobil ako správca farnosti v Lazanoch pri Prievidzi, v Kľaku a excurrendo spravoval Veľké Pole. V rokoch 1990 až 1999 bol rektorom Kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Banskej Bystrici. Dňa, 28. augusta 1999 bol pápežom Janom Pavlom II. Menovaný za titulárneho biskupa bitského a pomocného biskupa banskobystrického. Biskupskú konsekráciu prijal 25. septembra 1999 vo Farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici. Dňa 14. februára 2008 bol pápežom Benediktom XVI. menovaný za diecézneho biskupa do novozriadenej Žilinskej diecézy.